مقالات

کوپلینگ میلگرد چیست ؟

کوپلینگ میلگرد

کوپلینگ میلگرد چیست ؟

یکی از اجزای اصلی ساختمان‌ها و سازه‌های مدرن امروزی، آرماتوربندی آن سازه است. کیفیت و نحوه آرماتوربندی انجام شده برای یک سازه، در مقاومت، هزینه، سرعت اجرای کار و بسیاری موارد دیگر تاثیر مستقیم دارد و آرماتوربندی را به یک موضوع بسیار مهم در ساخت سازه تبدیل می‌کند. در پروژه‌های ساختمانی و برای اجرای یک آرماتوربندی با کیفیت، لازم است میلگردها در اندازه‌های مورد نظر بریده شده، خم شوند و به یکدیگر متصل شوند تا آرماتوربندی طبق نقشه اجرا شود.

یکی از مواردی که در اجرای با کیفیت و اقتصادی سازه بسیار موثر است روش اتصال آرماتورها به یکدیگر برای تشکیل آرماتوربندی است. اتصال آرماتورها روش‌های مختلفی دارد که کوپلینگ میلگرد یکی از آن‌ها است. نام دیگر این روش اتصال مکانیکی است و در آن دو آرماتور به صورت طولی و در امتداد یکدیگر و با یک قطعه فلزی کوچک به نام کوپلر به هم وصل می‌شوند.

نمونه ای از کوپلینگ میلگرد
کوپلینگ میلگرد

اتصال پوششی میلگرد

قبل از توضیح در مورد روش اتصال کوپلینگ میلگرد ابتدا مقداری در مورد یکی از روش‌های رایج اتصال آرماتورها به نام روش اتصال پوششی صحبت خواهیم کرد. در روش اتصال پوششی، یک درصدی از طول میلگرد اول توسط میلگرد دوم پوشش داده می‌شود و دو میلگرد توسط سیم آرماتوربندی به هم بسته می‌شوند. این نوع از اتصال با وجود فراگیر بودن یک سری معایب اساسی دارد که در ادامه به آن‌ها اشاره خواهیم کرد:

  • در این روش مقدار بسیار زیادی فولاد به دلیل هم پوشانی در بتن مدفون می‌شود و به همین دلیل هزینه نهایی پروژه بالا خواهد رفت.
  • کیفیت این اتصال بسیار وابسته و مرتبط به بتن است و اگر برای بتن اتفاقی بیفتد و میلگردهای درون آن آشکار شوند دیگر به آن اتصال اعتمادی نیست.
  • میزان استفاده از فولاد نسبت به بتن به طور کلی در هر مقطع نباید بیشتر از 6 درصد باشد. پس می‌توان گفت ابعاد و اندازه ستون‌ها بر حسب نسبت آرماتور به بتن موجود در سطح محاسبه می‌شود. حالا اگر در سازه‌ای از اتصال پوششی استفاده شود، محاسب برای رعایت این قانون مجبور است ابعاد ستون را بزرگتر در نظر بگیرد.
اتصال پوششی
اتصال پوششی میلگرد

مزایای کوپلینگ میلگرد

دلیل به وجود آمدن روش کوپلینگ میلگرد دقیقا معایبی بود که در روش‌های دیگر اتصال وجود دارد و به آن‌ها اشاره شد. این معایب هم باعث بالا رفتن هزینه نهایی می‌شوند و هم باعث افت استحکام سازه خواهند شد. از آن طرف اتصال کوپلینگ میلگرد مزایای فراوانی دارد که به آن اشاره می‌کنیم:

  • در روش کوپلینگ میلگرد چون میلگردها از قسمت انتهایی به یکدیگر وصل می‌شوند پس در نتیجه میلگرد اضافی درون بتن وجود نخواهد داشت و به اصطلاح میلگردی پرت نخواهد شد و در بهینه‌ترین حالت ممکن از میلگرد استفاده می‌شود. همین مورد می‌تواند در هزینه‌های سازه به میزان قابل توجهی تاثیرگذار باشد.
  • اتصال آرماتورها و استحکام شبکه آرماتوربندی در روش کوپلینگ میلگرد به بتن دربرگیرنده ارتباطی ندارد و شبکه آرماتوربندی مستقل از موارد دیگر یک شبکه مستحکم است و به بتن و کیفیت آن ارتباطی ندارد.
  • طبیعی است که این قطعه وزن بسیار کمتری نسبت به میزان میلگرد تحت هم پوشانی خواهد داشت و در نتیجه وزن کلی ساختمان سبک خواهد شد.
  • از طرفی استفاده از روش کوپلینگ میلگرد باعث خلوت شدن فضای آرماتوربندی خواهد شد و بتن در شرایط و کیفیت بهتری با آرماتورها در تماس خواهد بود و استحکام فونداسیون بالاتر می‌رود.
  • یک ویژگی بسیار مهم دیگر در مورد روش کوپلینگ میلگرد اندازه ستون‌ها است. توجه داشته باشید که استفاده از روش کوپلینگ میلگرد میزان آرماتور مصرفی را به وضوح کم می‌کند و چون در این روش نسبت فولاد به بتن در محدوده استاندارد است، ابعاد و سایز ستون‌ها کاهش می‌یابد. کاهش ابعاد ستون منجر به بزرگ شدن فضای داخلی سازه خواهد شد.

قیمت کوپلینگ میلگرد

موضوعی که از قیمت کوپلینگ میلگرد بسیار مهم‌تر است تاثیر کوپلر بر کاهش قیمت سازه است. یعنی در صورت استفاده از این روش، سازه با هزینه کمتری ساخته می‌شود. قیمت کوپلینگ میلگرد به عوامل مختلفی بستگی دارد و ممکن است در بازه‌های زمانی مختلف با توجه به قیمت مواد اولیه آن که فولاد است متفاوت باشد. برای خرید کوپلینگ میلگرد و یا دریافت مشاوره در مورد پروژه‌های خود با شماره تلفن 02144024118 تماس حاصل نمایید. شرکت اتصالات مکانیکی سهند تولید کننده کوپلرهای با کیفیت، آماده همکاری با سازندگان و مجریان گرامی است.